Over de Preikestolen

De Preikestolen, wat Noors is voor Preekstoel, is één van de bekendste en meest gefotografeerde rotsen van Noorwegen. De rots steekt uit boven de Lysefjord, op een hoogte van 604 meter.

De bekendheid van de rotsformatie zorgt ook voor een groeiend aantal bezoekers. Inmiddels bezoeken jaarlijks honderdduizenden mensen de Preikestolen. Volgens VisitNorway wandelden in 2017 in totaal 300.000 toeristen naar de Preikestolen.
 

Lysefjord

De Preikestolen steekt uit boven de Lysefjord (➚), een ruim 40 kilometer lange fjord. Gletsers hebben in het verleden de fjord gevormd en ervoor gezorgd dat het licht graniet gesteente zichtbaar werd. Hier heeft de fjord waarschijnlijk ook haar naam aan te danken, want de naam betekend Lichtfjord.

De Lysefjord biedt verschillende toeristische trekpleisters. Naast de Preikestolen zijn ook onder andere de Kjeragbolten-rots en de Lysevegen bekend en populair.
 

ReizenReizen

 

Wandeling

De Preikestolen is uitsluitend per wandeling te bereiken. Het is niet mogelijk om met de auto, bus of ander vervoersmiddel bij de uitstekende rotsformatie te komen. In tegenstelling tot de Trolltunga, duurt de wandeling naar de Preikestolen niet lang. In totaal duurt een wandeltocht naar de rotsformatie ongeveer vier uur, dit is inclusief heen- en terugwandeling.

Tijdens de wandeling leggen de wandelaars een afstand van 8 kilometer en een hoogteverschil van 500 meter af. De Noorse autoriteiten duiden de wandeling aan als ‘matig zwaar’. Er zijn drie stukken van de route die als ‘lastiger deel’ worden gekwalificeerd. Het is dus wel belangrijk om wandelervaring te hebben en voorbereid te zijn op deze wandeling. Maar het uitzicht maakt dit het allemaal waard.
 

 

Weer

Bovenin de bergen is het frisser dan in het dal, het is dan ook belangrijk om de juiste kleding mee te nemen. Omdat bij de Preikestolen er sprake kan zijn van flinke wind, wordt aangeraden om wind- en waterdichte bovenkleding te dragen. Een extra set kleding meenemen wordt eveneens aangeraden.

Verschillende wegen en wandelroutes zijn in de wintermaanden afgesloten vanwege de sneeuwval, dit is bij de Preikestolen niet het geval. De rotsformatie is het gehele jaar te bezoeken. Wel is het nodig om in de winter passende kleding te dragen. Op dagen met slecht weer is het belangrijk om adviezen van personeel op te volgen. Het personeel is aanwezig bij de parkeerplaats van de Preikestolen.
 

Bereikbaarheid & parkeren

De Preikestolen is bereikbaar vanaf de Preikestolen fjellstue. Hier is een parkeerterrein gelegen waar voertuigen geparkeerd kunnen worden, waarna te voet de tocht naar de Preikestolen kan worden afgelegd. Tevens rijden er bussen vanuit Stavanger naar het startpunt.