Wandeltocht naar de Preikestolen
In Noorwegen zijn er meerdere toeristische trekpleisters waarvoor eerst een wandeltocht moet worden gemaakt. De Preikestolen is hiervan één van de eenvoudigere wandeltochten. Waar de wandeltocht heen en terug naar bijvoorbeeld de Trolltunga (➚) minimaal 7 uur duurt, is dit bij de Preikestolen slechts 4 uur. In totaal wordt er een afstand van 8 kilometer afgelegd.
604 meter hoogte
De rotsformatie Preikestolen steekt op 604 meter hoogte uit boven de Lysefjord. Vanaf de rots is er een geweldig uitzicht, maar het kost uiteraard wel moeite om er te komen. Tijdens de wandeling vanaf startpunt Preikestolen fjellstue wordt een hoogteverschil van 500 meter overbrugd. Onderweg zijn er een aantal steile delen op de wandelroute.
Bereid je goed voor
De wandeltocht naar de Preikestolen wordt door de Noren aangeduid als ‘matig zwaar’. Het is dus belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg dat je voorbereid bent op het maken van een 8 kilometer lange wandeltocht, vergeet niet dat je hierbij ook een flink hoogteverschil moet overbruggen. Daarnaast is het belangrijk om goede kleding en wandelschoenen te dragen en voldoende eten en drinken mee te nemen.
Noorse bergcode
De Noren hebben een bergcode opgesteld om te zorgen dat wandelaars in de bergen veilig blijven. Hou, voor je eigen veiligheid, je aan deze regels.
De 9 regels van de Noorse bergcode:
– Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
– Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
– Hou de weersverwachting in de gaten.
– Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
– Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
– Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
– Ga niet alleen de bergen in.
– Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
– Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.
Wees op de hoogte van de noodnummers
Mocht er een ongeluk gebeuren in de bergen, dan is er niet altijd iemand in de buurt die de hulpdiensten in kan schakelen. Zorg dat je voor vertrek de telefoonnummers van de hulpdiensten in je telefoon hebt staan. Uiteraard ga je er vanuit dat er niets zal gebeuren, maar mocht er iets gebeuren dan wil je wel de hulpdiensten in kunnen schakelen.
De Joint Rescue Coordination Centres (JRCC) voeren zoek- en reddingsoperaties in de bergen uit. Het telefoonnummer van de JRCC Zuid-Noorwegen is 51 51 70 00. De politie is te bereiken via 112 en de ambulancedienst via 113.